Ända sedan Premier League omstöptes till den form som ligan har idag har en debatt rasat i England. Debatten har, som på så många andra håll, handlat om huruvida antalet importerade spelare måste begränsas eftersom ett överflöd på utländska stjärnor riskerar att förhindra utvecklingen av inhemska talanger. Före bosmandomen 1998 var detta något som var reglerat i de flesta ligor. Efter att ovan nämnda regeländring ställt allt på huvudet invaderades Europas bästa ligor av utländska spelare, så även den engelska. Om det hjälpt eller stjälpt utvecklingen av den engelska fotbollen strider man fortfarande om och ett svar är svårt att ge. Vad man däremot utan tvekan kan säga är att de många importerna har lett till att den engelska fotbollspubliken har fått uppleva ett stort antal fantastiska fotbollsspelare. Många av dem har varit anfallare och många av dem har sprutat in mål genom sina karriärer. Därför kan en titt på den något speciella skytteligan där bara utländska spelare är välkomna vara intressant.

Thierry Henry är ohotad etta men bakom honom är det tätt

Fransmannen Thierry Henry som i stort sett ensam bar Arsenal till deras titlar under slutet på 90-talet och början på 2000-talet leder den utländska skytteligan överlägset på 176 mål. Fransmannen var världskänd för sitt otroliga målsinne och stod för fantastiska prestationer både i Arsenal och i det franska landslaget.

Bakom Henry återfinns en holländare. Det är Robin van Persie som fortfarande innehar andraplatsen på listan över genom tidernas bäste utländska målskytt i Premier League. Van Persie är fortfarande aktiv som spelare och skulle teoretiskt sett, med en flytt tillbaka till England då denne nu spelar i Holland, kunna utmana Henry. Att van Persie kommer tillbaka till de brittiska öarna får dock ses som osannolikt och istället får vi nog lita på listans trea som utmanare till Henry.

Serigo ”Kun” Agüero skuggar Van Persie på 143 mål, ett bakom holländaren. Det ger honom en tredjeplats i skytteligan och ett avstånd på 32 mål upp till Henry. Christiano Ronaldo gjorde 35 mål under en säsong så teoretiskt kan vi redan under 2018/19 ha en ny skytteligaledare.