Premier League grundades inför säsongen 1992/93 och ersatte den högsta engelska fotbollsligan. Sedan dess har mästarbucklan höjts till skyn inte mindre än 25 gånger. Vilka lag det är som dominerat engelsk fotboll de sista 25 åren blir väldigt tydligt när man tittar på vilka det är som faktiskt tagit hem mästartiteln sedan den första säsongen.

Året innan hade Leeds United med en viss Eric Cantona vunnit den sista titeln som gällde Premier Leagues historia. Det var även den senaste gången som nämnda lag fick lyfta bucklan. Året därefter gjorde de nämligen det fatala misstaget att sätta ovan nämnde Eric Cantona på bänken. Denne växlade klubb och blev samma säsong mästare med sin nya förening. En ny era var grundad.

Manchester United, dominans över två och ett halvt decennium

Sanningen är att ingen annan klubb ens har varit i närheten av Manchester Uniteds nationella framgångar sedan Premier League spelades för första gången. Inte mindre än 13 gånger har Old Traffords hjältar lyft mästarbucklan. Lagen har innehållit otaliga världsspelare och förutom den ovan nämnde ikonen Eric Cantona så sticker namn som David Beckham, Peter Schmeichel, Phil och Gary Neville, Ruud van Nistelrooy och Christiano Ronaldo ut. Mästarsäsongen 2007/08 gjorde Ronaldo inte mindre än 35 mål för sitt lag. Ett svårslaget rekord i den röda tröjan.

På andra plats med fem titlar hittar vi Chelsea. Laget som fick sin storhetstid i och med den ryska mångmiljardären Roman Abramovitjs intåg vann så sent som förra säsongen sin femte titel. Laget tränas av Antonio Conte och utmanar även innevarande säsong om titeln. Kanske kan det under 2017/18 bli en sjätte buckla i Abramovitjs vitrinskåp.

På en delad tredjeplats hittar vi både ett till Manchesterlag och ännu en Londonklubb. Machester City med pengar från Gulfstaterna har satsat enorma summor på att vinna titlar och har hit intills lyckats bärga 3 stycken. Arsenals storhetstid ligger några år bakåt i tiden men vem minns inte Fredrik Ljungberg och Thierry Henrys framfart för Gunners.