Ett bra lag gör ofta väldigt många mål men det är inte säkert att laget som vinner titeln alltid abbonerar på skytteligatoppen. Väldigt ofta vinner någon från ett lite sämre lag där utrymmet är större för den enskilde spelaren samt där de andra medspelarna lägger ett större ansvar på en och samma lagkamrat. I ett mästarlag trängs ofta flertalet storstjärnor och det är många som vill göra målen och få fira inför fansen. Manchester United är inget undantag. De har så länge de flesta kan minnas varit med och dominerat den engelska fotbollen och årgångarna som kommit och gått har alla varit fyllda med enormt duktiga spelare. Det kanske är därför som United redan har vunnit Premier League 13 gånger men bara haft en spelare som vunnit skytteligan 5 gånger.

Vad som dock står ut de åren då en unitedspelare vunnit skytteligan (med undantag för när Ruud Van Nistelrooy vann 2003/04) är att laget då också tagit titeln.

Dwight York var den förste, Robin van Persie den senaste

Traditionen med att skytteligavinnaren samma år även fick lyfta mästarbucklan började säsongen 1998/99 då United tog hem ligan i stor stil mycket tack vare Tobagos stolthet Dwight York. Den kraftfulle och enormt explosive forwarden sköt 18 mål och blev därmed för evigt inskriven i historieböckerna.

Säsongen 2007/08 var det dags igen. Den då ännu väldigt unge Christiano Ronaldo tog världen med storm under sin näst sista säsong i unitedtröjan. Inte mindre än 31 mål kom från Ronaldos fötter och panna under denna säsong.

Den tredje att följa traditionen med skytteligatitel och guldmedalj under samma säsong var bulgaren Dimitar Berbatov. De som tidigare varit skeptiska till bulgarens förmåga att leverera på absolut högsta nivå fick under den här säsongen verkligen svar på tal. 20 mål och Premier League-mästare räckte hans insatser till.

Den senaste som vann skytteligan i unitedtröjan och givetvis även höjde bucklan var Robin van Persie. Holländaren stänkte in 26 mål och blev därmed den 4:e unitedspelare att vinna skytteligan och Premier League samma år.