För dem som tittat mycket på Premier League de senaste åren kan det vara svårt att förstå alla referenser som görs till det tuffa brittiska spelet. Idag är Premier League en av de mest tekniska ligorna i Europa och det som inte löses med teknisk briljans kompenseras genom utstuderad taktik. De som är gamla nog att ha upplevt Premier Leagues första tio år efter grundandet kan dock vittna om en helt annan tid där framgångsrika finter belönades med dobbtacklingar bakifrån och blödande näsor var vanligare än rakade ben. Permier League på 90-talet var en liga där hårdhet var ett givet kännetecken och där den hårdaste spelaren också ofta åtnjöt mycket av uppmärksamheten. Vissa spelare stack dock till och med i en sån här miljö ut bland de andra. Den kanske hårdaste av dem alla är idag en firad filmstjärna i Hollywood, även där känd för sina hårda roller.

Vinnie Jones – Premier Leagues störste benknäckare

För den yngre publiken är Vinnie Jones kanske i bästa fall någon de kommer ihåg från en film de sett. Kanske har då någon äldre person varit snäll nog att påpeka dennes karriär som fotbollsspelare och i bästa fall har då personen i fråga letat sig in på internet i jakt på gamla videor på Vinnie Jones, Premier Leagues hårdaste spelare genom tiderna.

Hade de gjort det så hade de funnit en spelare som blivit utvisad inte mindre än 12 gånger under sina 6 år i Premier League, och detta under en tid då toleransnivån från domarna var en helt annan än under dagens matcher. Dessutom håller Vinnie Jones rekordet för det snabbaste gula kortet. Under premiärsäsongen 1992/93 lyckades Jones med konststycket att bli varnad redan efter 5 sekunder. Ett rekord som står sig än idag.

Ikonisk bild

En bild av Vinnies tilltag har blivit mer ikonisk än andra. Få är de som missat bilden där Jones med full kraft tar ett tag om Paul Gascogignes ädla delar. Vinnie har mer än en gång skojat bort greppet som ett vänskapligt sätt att säga hej på.