Många människor har gjort samma resa som mittbacken Tony Adams. De har nått toppen för att sedan gå under i det hav av lockelser som ofta kommer som ett brev på posten med framgång och berömmelse. Väldigt få har klättrat hela vägen upp igen.

Tona Adams anses av många vara den bäste mittbacken som någonsin spelat i Arsenal. Under inte mindre än tre decenier höll Adams ihop mittlåset hos Gunners och i många av de säsongerna gjorde han det som kapten. Under ett par år var han en del av den fyrbackslinje som av många kännare anses vara den bästa som någonsin ställts på planen sedan ligan grundades. Förutom Tony Adams ingick Lee Dixon, Steve Bould och Nigel Winterburn.

Adams den ende att vinna den engelska titeln under 3 olika decennier

Tony Adams har lyckats med något som ingen annan har varit i närheten av. Förmodligen kommer heller ingen att någonsin lyckas upprepa hans bedrift. Tony Adams blev mästare med Arsenal inte mindre än 3 gånger, under inte mindre än 3 olika decennier. När Adams lyfte bucklan under säsongen 2002/03 så hade det gått 14 år sedan den första gången han gjorde det samma. Imponerande minst sagt och en stor del i den aktning som hans namn bär med sig än idag, även bland supportrar till andra lag.

Tony Adams mörka sida

Det som skiljer Adams mot andra elitidrottsmän är hans kamp mot inre demoner och hur han besegrade desamma. Tony Adams drogs länge med ett utpräglat alkoholmissbruk och efter en fylleskandal med landslaget kände han sig tvungen att berätta öppet om detta. En sådan händelse hade kunnat sänka vem som helst men istället för att tappa kontakten med fotbollen så kämpade sig Adams ur sitt missbruk och upp på den allra finaste fotbollstronen igen. Adams skrev sedan en väldigt framgångsrik självbiografi om just kampen på planen och den som pågick utanför.